Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe trufle"
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 39
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21481
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 39
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21481
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
Śmietankę kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połamane na mniejsze kawałki obydwie czekolady.
Mieszamy do rozpuszczenia czekolad, wlewamy alkohol. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia formujemy kulki zmoczonymi w zimnej wodzie rękami, obtaczamy w wiórkach kokosowych (można także dekorować kolorowymi posypkami, kakao, siekanymi migdałami czy mielonymi orzechami włoskimi). Odstawiamy w zimne miejsce, żeby trufle stężały.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,70 zł
Wartość odżywcza 100 g 458 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 63 gŹródło: Rewia