Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowy przekładaniec z wiśniami"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Ciasto: oddzielić żółtka od białek. Czekoladę stopić, wystudzić. kostkę do pieczenia utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka. Porcjami wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dołożyć czekoladę oraz pianę ubitą z białek. Wymieszać.
Ciasto rozdzielić, przelać do dwóch tortownic wyłożonych pergaminem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st. Wystudzić.
Przełożenie: galaretkę rozpuścić w 250 m wrzątku. Na jednym krążku ciasta ułożyć wiśnie. Zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Rozsmarować na galaretce i przykryć drugim blatem. Schłodzić.
Polewa: kostkę do pieczenia stopić z czekoladą i wymieszać ze śmietaną oraz wiśniówką. Oblać gotowy torcik. Udekorować.Źródło: Naj