Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy śmietanowiec"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27480
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 168
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1218
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27480
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 168
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1218
Składniki
Krem: śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej białą czekoladę. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, ostrożnie połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 minut w 180°C.
Jabłka umyj, osusz, pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Zalej winem. Gotuj 2-3 minuty. Wystudź w winnej zalewie. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Biszkopt rozetnij na dwa blaty. Spodni ułóż w formie, przykryj plasterkami jabłek, 1/2 kremu śmietanowego i drugim blatem. Boki i wierzch ciasta posmaruj resztą kremu śmietanowego. Przed podaniem schłodź.
Bitą śmietanę o idealnej konsystencji przygotujemy z mocno schłodzonej śmietany kremówki. Ważne, by jej nie „przebić”, czyli nie ubijać za długo – wtedy może się zwarzyć lub powstanie z niej masło. A smak? Oto, jak go ulepszyć!
•Do słodzenia polecamy cukier puder, płynny miód, syrop klonowy.
•Płynną śmietanę mieszamy z sokiem cytrynowym lub pomarańczowym (na 250 ml śmietany – 1 łyżeczka soku) i ubijamy na sztywno.
•Ubitą śmietanę łączymy z 1 łyżeczką kawy (np. espresso) lub likieru.
•Pod koniec miksowania dodajemy (zamiast barwnika spożywczego!) syrop z malin czy jagód – taka zdrowa kolorowa śmietana doskonale nadaje się do przełożenia tortu dla dzieci.Źródło: Naj