Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czereśniowy placek"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5359
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 413
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5359
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 413
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Jajka wbij w całości do miski, roztrzep widelcem. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, cukier kryształ i opakowanie cukru waniliowego.
Na koniec do masy wlej olej i 3-4 łyżki wody. Miksuj mikserem nastawionym na najwyższe obroty tak długo, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Czereśnie (świeże lub mrożone) przebierz, opłucz, usuń ogonki, a następnie owoce wydryluj (możesz pomóc sobie szpilką do spinania mięsa).
Prostokątną formę (tzw. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub, ewentualnie, posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Do formy wlej 2/3 porcji przygotowanego ciasta. Wsyp czereśnie, a następnie zalej je resztą masy.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut. Wyjmij, przestudź ciasto lekko formie, wyłóż na talerz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ozdób melisą.
czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety