Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Danie z patelni z kurkami i boczkiem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 237
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 237
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (lekko twardawe). Odcedź, wystudź, obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki lub grube plastry. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wystarczy je bardzo dokładnie wyszorować.
Grzyby oczyść, umyj. Małe pozostaw w całości a większe pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, przesmaż. Następnie dodaj cebulę, zeszklij. Przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kurki, smaż tak długo, aż odparuje cały płyn powstały w trakcie smażenia. Grzyby przełóż do miseczki z boczkiem i cebulą. Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki, podsmaż je ze wszystkich stron.
Dodaj boczek, cebulę oraz kurki, smaż ok. 10 min. Na koniec danie posyp szczypiorkiem albo koperkiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rada: Do dania można podać sos jogurtowo-szczypiorkowy. Do jogurtu dodaj drobno posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie