Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 18
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 16
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 278
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 18
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 16
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 278
Składniki
Orzechy bardzo drobno posiekaj. Rozgrzej teflonową patelnię, wrzuć orzechy i upraż je od czasu do czasu potrząsając patelnią. Do rondelka wlej mleko, dodaj gałkę muszkatołową, cynamon, kardamon oraz miód lub cukier. Postaw na ogniu, gotuj ok. 10 min, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do większego garnka włóż masło, roztop je na średnim ogniu. Powoli wsyp kaszę mannę. Mieszając drewnianą łyżką praż ją przez 15-20 min, uważając, aby się nie przypaliła. Gdy kasza stanie się złotobrązowa, zmniejsz płomień i powoli, cienkim strumieniem wlej słodkie mleko.
Uważaj, aby się nie poparzyć, gdyż mleko w zetknięciu z kaszą może pryskać i strzelać. Masę nadal mieszaj łyżką, aby nie porobiły się grudki. Na koniec dodaj posiekane orzechy, przykryj garnek i gotuj wszystko jeszcze 2 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszaj deser energicznie kilka razy, by halava stała się pulchna.
Podłużne naczynie wyłóż folią spożywczą. Włóż przygotowaną masę i ubij łyżką. Odstaw na kilka godzin. Tuż przed podaniem deser wyjmij z formy i pokrój w plastry.Źródło: Świat i Ludzie