Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś prosty a bardzo smaczny deser truskawkowy z domową bitą śmietaną.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( 400 ml ) i studzimy
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy
4-5 pucharków napełniamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami. Pucharki wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki
Truskawki zalewamy galaretką tak aby zostały zakryte
Pozostałe truskawki blendujemy, żeby powstał z nich sos. Powinno go być ok 300 ml. Sos podgrzewamy w rondelku, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika, dosypujemy proszek kisielu i mieszamy, aż równo się rozprowadzi a masa zgęstnieje. Studzimy
Na stężałą galaretkę w pucharkach wykładamy masę truskawkową i znów wkładamy do lodówki
Śmietankę ( schłodzoną ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki śmietanę wykładamy na wierzch deseru
Posypujemy startą czekoladą