Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser pomarańczowy"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Składniki
Mleko wlej do rondla. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij wszystkie ziarenka, wrzuć je do mleka razem z laską waniliową. Podgrzewaj na małym ogniu.
Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Żółtka połącz w garnku z cukrem, ucieraj do białości. Dodawaj stopniowo gorące mleko (usuń wanilię), cały czas mieszając powstający krem.
Garnek z masą mleczno-jajeczną postaw ponownie na małym ogniu. Mieszając, podgrzewaj. Gdy krem zgęstnieje i zacznie kleić się do łyżki, zdejmij garnek z kuchenki.
Namoczoną żelatynę rozpuść w ciepłym jeszcze kremie, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj skórkę oraz sok ze sparzonej pomarańczy. Wymieszaj z przestudzonym kremem. Rozłóż deser do czterech pucharków (lub słoiczków). Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2 zł.
Bardziej kwaskowy deser zrobisz, dodając skórkę i sok z cy- tryny.Źródło: Świat kobiety