Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dietetyczne gołąbki z kaszą duszone w sosie pomidorowym"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Robię farsz: kaszę gotuję 5 min w 1,5 l lekko posolonego wrzątku. Garnek zdejmuję z ognia i zostawiam pod przykryciem do czasu, aż kasza zrobi się miękka. Następnie odcedzam ją i studzę. Warzywa myję, wycieram papierowym ręcznikiem.
Oczyszczoną paprykę siekam. Kalarepkę obieram i razem z cukinią ścieram na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewam olej i wrzucam na tłuszcz warzywa. Duszę do miękkości. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję kaszę, smażę 3 min. Studzę.
Robię sos: obrane pomidory kroję. Szklę na oleju pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pomidory. Smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę i sos zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem. Liście kapusty parzę w osolonym wrzątku, osuszam. Nakładam na nie farsz, zwijam gołąbki. Duszę je w sosie ok. 15 min.
Porcja zawiera ok. 290 kcal
Porcja kosztuje ok. 2,50 zł
ok. 60 min
<strong>Monika Trząska z Dąbrowy Górniczej</strong>Źródło: Tina