Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dolnośląski blok z drobiu"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Składniki
Obydwa rodzaje mięsa opłucz, Marchewkę i pietruszkę obierz, włóż do garnka. Dołóż udka kurczak i udziec indyka. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Zalej małą ilością wody. Gotuj do miękkości. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do wystudzenia.
Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, dodaj wątróbki. Smaż kilka minut. Mięso oddziel od kości, przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami i wątróbkami z cebulą. Masa będzie wyjątkowo aksamitna, jeśli dodatkowo zmiksujesz ją w malakserze.
Do masy mięsnej wbij jajka, dodaj śmietanę oraz pistacje. Przypraw do smaku imbirem, szałwią, gałką muszkatołową oraz solą, pieprzem. Całość dobrze wymieszaj. Foremki posmaruj tłuszczem. Nałóż do nich przygotowaną masę pasztetową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 70 minut.
Przepis poleca pani Elżbieta Sadowska z Koła Gospodyń Wiejskich z WiadrowaŹródło: Tina