Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowe batoniki musli"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
Składniki
Wybieramy
takich sycących, zdrowych batoników nie zajmuje wiele czasu. Warto je piec jak najczęściej: są tańsze i zdrowsze niż te ze sklepu. Mają jeszcze jedną ważną zaletę – przygotowując je, możesz wybrać produkty, które twoja pociecha lubi najbardziej.
Od czego zacząć?
Przygotuj ok. 3 szkl. tzw. suchych składników. Proponujemy np. po 3/4 szkl. ryżu preparowanego i płatków owsianych, 1/4 szkl. łuskanych nasion słonecznika (lub dyni), po 2–3 łyżki sezamu i nasion lnu oraz ok. 1/2 szkl. posiekanych bakalii (np. fig, rodzynek, śliwek kalifornijskich, żurawiny, suszonych moreli, orzechów, migdałów).
Proporcje możesz zmieniać wg upodobań. Wszystkie wymieszaj w dużej misce.
Następnym krokiem jest płynnej masy, która te suche sklei. Do rondelka wlej 2 łyżki oleju, dodaj 2–3 łyżki dżemu (np. brzoskwiniowego lub morelowego) oraz 2 łyżki płynnego miodu.
Mieszając, wolno podgrzewaj do czasu, aż rozpuszczą się i połączą. Masą zalej suche i starannie wszystko wymieszaj.
Uwaga: płynnej masy powinno być mało, ma ona tylko oblepić ziarna i bakalie. Pieczemy i kroimy
Przygotowaną masą wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (na grubość ok. 2 cm). Wierzch wyrównaj łyżką i dość mocno ugnieć dłonią zmoczoną w zimnej wodzie. Masę piecz ok. 15 min w temp. 180 st. (powinna lekko się zarumienić).
Gdy wystygnie, ostrym nożem pokrój blat musli na niewielkie batoniki. Zrobisz to łatwiej (blat nie będzie się kruszyć), gdy tuż po ostudzeniu formę wstawisz na ok. 1 godz. do zamrażalnika.Źródło: Tina