Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerka pochodzi z XIX wiecznej Francji. Mnie kojarzy się z cukiernią przy mojej podstawówce nr 52 w Krakowie :)) Zrobienie ich jest proste i szybkie.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 51
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 51
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
W garnku rozpuszczam masło z wodą. Dodaję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Powstaje masa, która swoją konsystencją przypomina ubite ziemniaki. Jak masa nieco ostygnie to dodaje 2 jajka i ucieram aż masa zrobi się gładka. Ja używam miksera ale jeżeli macie silne ręce to można utrzeć również ręcznie. Na blachę nakładam papier do pieczenia i smaruje go tłuszczem. Ciasto przekładam do szprycy i formuje około 7-8 cm eklerki. Pamiętajcie, żeby zrobić między nimi odstępy bo ciasto nam urośnie. Blachę wkładam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W między czasie ubijam śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i odrobiną olejku arakowego, aż zrobi się ubita masa. Po 25 minutach wyjmuję eklerki z piekarnika, daje im wystygnąć a następnie kroje je wzdłuż na pół i nadziewam masą. W rondelku rozpuszczam czekoladę z odrobiną gorącej wody (dosłownie łyżeczką) aż zrobi się gładka masa i polewam eklerki. Wsadzam do lodówki i czekam aż masa zastygnie. Pyszne!