Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowe lody jagodowo-kokosowe"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Śmietanę zagotuj z wiórkami kokosowymi, wystudź, wstaw do lodówki na 2 godziny, potem dokładnie odcedź i odciśnij wiórki. Jagody zmiksuj, ew. mus owocowy przetrzyj przez sitko.
Kokosową śmietanę ubij z cukrem oraz cukrem waniliowym. Jogurt utrzyj z sokiem cytrynowym. Domieszaj bitą śmietanę dodawaną małymi porcjami.
Białko ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy. Potem masę śmietankowo-jogurtową rozdziel. Jedną połowę połącz z musem jagodowym.
Masy lodowe przelej do osobnych miseczek. Przykryj i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. W tym czasie co 30 minut mieszaj zamarzające lody. Następnie mroź je jeszcze przez 3 godziny.
Przed podaniem przełóż je na 10–15 minut do lodówki. Do pucharków nałóż porcje lodów kokosowych i jagodowych. Przełóż połamanymi ciastkami. Udekoruj miętą i jagodami.Źródło: Naj