Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Batoniki Knoppers to jedne z ulubionych słodyczy, które możesz znaleźć w sklepie, składające się z orzechowego karmelu, czekoladowego kremu z orzechami laskowymi, mlecznej masy i chrupiącego wafelka. Całość jest oblana pyszną, mleczną czekoladą. W tym przepisie przedstawiamy uproszczony przepis na przygotowanie domowych wafelków Knoppers, które zachwycą wszystkich członków rodziny niezależnie od wieku.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Składniki
Pracę zacznij od podprażenia orzechów na suchej patelni, aż będę rumiane. Wystygłe orzechy drobno posiekaj ostrym nożem. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, następnie dodaj Nutellę i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.
Kwadratową foremkę (28 x 28 cm) wyłóż folią spożywczą tak, aby jej boki wystawały poza krawędzie blaszki. Na dnie foremki ułóż pierwszy wafel, następnie wyłóż połowę czekoladowej masy, rozprowadź i wyrównaj. Następnie ułóż drugi wafel, lekko ugnieć, wyłóż drugą połowę czekoladowo-orzechowego kremu, po czym przykryj ostatnim waflem i znów ugnieć. Na powierzchni wafli możesz ułożyć garnek lub inny, cięższy przedmiot i włożyć deser do lodówki do długiego schłodzenia (na co najmniej 2 godziny).
Schłodzone wafle wyjmij z lodówki, odwróć foremkę do góry dnem, aby wafle wypadły z formy. Następnie ułóż na desce i krój mniejsze wafelki. Wafelki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.