Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drezdeńska niespodzianka"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Składniki
zł
Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem. Dodaj szklankę mąki, wymieszaj i odstaw, by zaczyn podwoił swoją objętość. Miękkie masło utrzyj. Dodaj cukier oraz jajka. Wsyp resztę mąki, dołóż zaczyn. Wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotuj nadzienie: żurawinę namocz w brandy, po 10 min osącz i posiekaj. Marcepan zagnieć razem z cukrem pudrem oraz żurawiną. Z masy uformuj 2 wałeczki o długości 20 cm.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj z niego 2 placki o śr. 20 cm. Na środku każdego ułóż wałeczek marcepanowo-żurawinowy. Zawiń ciasto, formując strucle. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmaruj stopionym masłem i odstaw na ok. 15 min, by ponownie ciasto podrosło. Potem piecz 40 min w 180 st.
Masło do dekoracji stop. Upieczone strucle lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasta posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Gotowe strucle posyp suszoną żurawiną (możesz ją wcześniej posiekać).Źródło: Tina