Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 188
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 188
Składniki
W rondelku rozpuść margarynę, ale jej nie ugotuj. W drugim rondelku podgrzej mleko (jak włożysz palec, to masz się nie sparzyć). Do mleka wsyp łyżkę cukru i wkrusz kostkę drożdży, wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli (tak na końcu łyżeczki), jaja, wystudzoną margarynę i rozpuszczone w mleku drożdże.
A teraz zabawa: prawą rąsię w ciasto i mieszamy, i dobrze klepiemy. Tak długo się bawimy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od ręki. Jak jest za bardzo maziowata - dosyp mąkę. Gotowe ciasto wyłóż na dużą blachę.
Zrób kruszonkę z mąki, cukru i margaryny, lub z mąki, cukru, margaryny i kakao. Proporcje: szklanka cukru, pół kostki margaryny i tyle mąki, żeby się dobrze zlepiło, a potem dobrze kruszyło. Czyli musi się z tego zrobić kulka.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Musisz dostosować czas do swojego piekarnika. Nie nastawiaj też zbyt wysokiej temperatury. Pyszne na ciepło i na zimno, z mlekiem, z kawą zbożową i za dwa dni, wysuszona, posmarowana masłem.
Smacznego!