Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówka z rodzynkami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 178
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 100
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1797
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 58
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 178
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 100
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1797
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 58
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże. Wlej ok. 1/4 szkl. mleka. Domieszaj czubatą łyżeczkę cukru i tyle mąki, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut. Masło stop, przestudź.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj: pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, żółtko, masło, zaczyn i rodzynki. Zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką. Odstaw na godzinę, by wyrosło. Znów je zagnieć.
Formę z kominkiem albo keksówkę natłuść. Oprósz mąką. Nałóż ciasto. Piecz 45 minut w 180 st. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Tina