Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
\"Coś na ząb\"... Wbrew pozorom nie trzeba dużo czasu, aby powstały. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 92
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 52
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 92
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 52
Składniki
Do garnuszka wkładamy chałwę, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na wolnym ogniu. Przez cały czas mieszamy chałwę, aż całkowicie nam się rozpuści w mleku. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy drożdże, mieszamy. Do malaksera wsypujemy mąkę, wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Na końcu wlewamy drożdże z mlekiem. Całość miksujemy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
Na stolnicy wysypanej mąką kładziemy porcję ciasta drożdżowego, robimy cienki wałeczek, który następnie zwijamy w taki sposób jak na zdjęciu.
Drożdżówki smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, dopiekamy przez kolejne 10 minut w 170 stopniach
Smacznego!