Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki jabłkowe"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 200
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 200
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Składniki
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa</strong>
Farsz: jabłka i gruszkę obierz, pokrój w kostkę, morele w słupki. Zalej 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny, zagotuj. Wsyp cukier, gotuj 10 min. Ostudź, przecedź.
Kruszonka: wymieszaj, pokrusz.
Ciasto: mleko, masło, cukier i sól podgrzewaj, aż masło się stopi. Ostudź. Drożdże pokrusz, wlej 4 łyżki ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka roztrzep. Do mleka wsypuj mąkę, wyrabiając. Dodaj żółtka i drożdże, wyrób. Cia sto rozwałkuj na pół cm, wytnij 2,5 cm paski. Uformuj wałeczki, a potem zwiń, formując ślimaczki. Na wierzchu ułóż farsz, posyp kruszonką. Piecz 20 min w 190°C.Źródło: Chwila dla Ciebie