Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówki z budyniem"
Składniki
Do miski wkrusz drożdże i wsyp 1 łyżkę cukru. Wlej 1 szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki, do kładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj jajko, pozostały cukier, mleko, margarynę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.
Do 100 ml mleka dodaj oba cukry, żółtka oraz obie mąki, zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj masę żółtkową. Mieszając, gotuj aż zgęstnieje.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 10-12 kuleczek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując spore odstępy). Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Następnie w każdej bułeczce zrób wgłębienie dnem szklanki i wypełnij je wystudzonym budyniem. Na wierzchu rozłóż jagody. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie