Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne zakręcone drożdżówki z nutellą
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88275
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 31
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88275
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 31
Składniki
Do miski wsyp mąkę, w środku zrób dołek do którego wkrusz drożdże, posyp łyżką cukru, zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka i przysyp całość lekko mąką Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 min aż drożdże zaczną pracować Po tym czasie dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz nutelli) i wyrób gładkie ciasto (ok. 7-10 min) Wyrobione ciasto uformuj w kształt kuli, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 60 min Po tym czasie ciasto przełóż na blat i wyrób przez kilka minut Rozwałkuj na cienki kwadrat o boku ok. 20 cm Posmaruj cienką warstwą nutelli lub innego nadzienia Złóż ciasto na pół i pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm Każdy pasek przetnij nożem na pół, zostawiając ok 1 cm łączenia Powstałe w ten sposób dwa paseczki, skręć ze sobą, a następnie całość uformuj w wianuszek, sklejając końce ze sobą Gotowe drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min Przed pieczeniem drożdżówki posmaruj roztrzepanym białkiem Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 8-10 min