Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Mięciutkie i przepyszne
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8931
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 134
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2926
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8931
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 134
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2926
Składniki
Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W misce umieszczam drożdże a następnie dodaję cukier i ciepłe ale nie gorące mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 5 minut. W dużej misce umieszczam mąkę pszenną, jajko, sól oraz zaczyn. Wyrabiam ok. 7 minut a następnie ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę. W misce umieszczam mąkę, cukier i masło. Wyrabiam delikatnie palcami aż powstanie tzw piasek. Truskawki dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewam na 190 stopni. Z ciasta formuję kuleczki mniej więcej tej samej wielkości i delikatnie spłaszczam tworząc okrągłe placki. Smaruję mlekiem. Układam truskawki a następnie posypuję dość obficie kruszonką. Bułeczki piekę ok. 25 minut.