Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki ze śliwkami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3119
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 231
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3119
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 231
Składniki
ok.12-16 szt. : ok. 50 min (+ wyrastanie); sztuka: ok. 0,50-0,80 zł
Przygotuj zaczyn: do miski włóż pokruszone drożdże i zasyp cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masło rozpuść w garnuszku i przestudź. Do zaczynu dodaj jajko i żółtko, cukier, aromat, sól, mąkę, mleko i masło.
Wszystkie ciasta dokładnie wyrób razem (możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, jednolite i gładkie, nie może kleić się do dłoni.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godz. W tym czasie umyj, osusz i wydryluj śliwki. Przygotuj też pojedyncze foremki na babeczki (zwykłe lub większe z kominkiem) lub blachę muffinkową (natłuść, ew. wyłóż papilotkami).
Do każdej blaszki włóż około łyżki ciasta (do większych – po dwie); wcześniej porcje ciasta możesz lekko polać masłem – to je „zaimpregnuje”. Na cieście poukładaj połówki śliwek. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Piecz w 180oC ok. 30 minut.
może z kruszonką?
¦Drożdżowe babeczki ze śliwkami będą ładnie wyglądały z kruszonką. Na ilość składników podaną w głównym przepisie, możesz ją zrobić z: 240 g mąki pszennej, 140 g masła i 140 g cukru (ew. dodaj odrobinę aromatu śmietankowego).
Jak zrobić:
¦ Stop masło. Mąkę połącz z cukrem, dodaj jeszcze ciepłe masło i wyrób. Kruszonką posyp babeczki przed wyrośnięciem lub przed wstawieniem ich do piekarnika.Źródło: Świat kobiety