Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowo-ziemniaczane placki z papryką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6560
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6560
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 324
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł.
Z papryk wydrążamy gniazda nasienne, strąki myjemy, kroimy w kosteczkę. Dynię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na jarzynowej tarce. Cebulę drobno siekamy, ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na chwilę, po czym odciskamy z nadmiaru soku, który puściły.
Dynię mieszamy z ziemniakami, dodajemy ser, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę, natkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli takie nie jest, dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu za złoty kolor, podajemy posypane listkami bazylii, lubczyku itp.
Wartość odżywcza jednej porcji 590 kcal Białko 16,5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 88 g.Źródło: Rewia