Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Efektowna rozeta"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20687
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5200
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20687
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5200
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 63
Składniki
Do mąki wsyp proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy, wy- mieszaj. Dodaj twaróg, żółtko mleko oraz olej. Zagnieć gładkie ciasto.
Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Migdały oraz orzechy posiekaj. Dodaj starty marcepan, wymieszaj. Jabłka umyj, obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 40x40 cm. Rozłóż na nim jabłka, posyp mieszanką orzechowo-marcepanową. Zwiń formując roladę. Pokrój na 10 kawałków. Ułóż je, jeden obok drugiego tworząc rozetę w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzch ciasta posmaruj żółtkiem rozmąconym ze śmietanką.
80 minut. Porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie