Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fale Dunaju z rabarbarem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej dodać połowę piany z białek oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać przesiane kakao i mleko. Wymieszać.
Blachę z wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać najpierw jasne ciasto, a na nim rozsmaro wać ciemne ciasto.
Obrany rabarbar pokroić w kawałki o długości odpowiadającej szerokości blachy. Poukładać je na cieście kakaowym w odległości ok. 1 cm od siebie i lekko wcisnąć w ciasto. Wyłożyć połowę piany z białek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Rozpuścić białą czekoladę, rozprowadzić ją na powierzchni schłodzonego ciasta, poczekać, aż stężeje. Rozpuścić ciemną czekoladę, rozprowadzić na jasnej polewie. Zanim ciemna polewa stężeje, utworzyć na niej dekoracyjne fale, np. za pomocą widelca. Gdy polewa stężeje, pokroić ciasto w kawałki.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco