Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasola po żmudzku"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 188
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 188
Składniki
Fasolę opłukuję na sitku, przesypuję do garnka i zalewam zimną wodą. Ganek przykrywam i odstawiam na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzam, ponownie opłukuję na sitku. Wsypuję do garnka, wlewam mleko. Gotuję na bardzo wolnym ogniu, aż ziarenka zrobią się miękkie. Marchewki obieram, płuczę i gotuję do miękkości w posolonej wodzi. Ścieram je na tarce o dużych otworkach.
Fasolę odcedzam. Dodaję do niej śmietanę, marchewkę oraz masło. Przyprawiam solą i kminkiem, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Pietruszkę opłukuję, siekam, mieszam z fasolą.
Porcja zawiera ok. 620 kcal. Porcja kosztuje ok. 2,60 zł. : ok. 80 min + moczenie fasoli.Źródło: Tina