Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem"
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 2414
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 905
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6354
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2012
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 2414
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 905
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6354
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2012
Składniki
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Gotuj w osolonym wrzątku 10-15 min (powinna pozostać lekko twarda). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru, i osącz na sicie. Każdy strąk przekrój na pół.
Ziemniaki obierz, umyj, większe sztuki przekrój na pół lub ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj ok. 15 minut, aż będą al dente (lekko twardawe). Wyjmij z wody, przestudź. Cebulę pokrój w piórka.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż wymieszane warzywa, oprósz pieprzem. Na wierzchu rozłóż plastry boczku. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C, aż boczek się zrumieni. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki.
Do wody, w której gotuje się fasolka, można dodać 1 łyżeczki cukru, aby podkreślić jej smak.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie