Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fasolka szparagowa zawinięta w boczek"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Składniki
Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 3,00 zł.
Wartość odżywcza porcji 260 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 17 g.
Odkrawamy końce strąków fasolki i płuczemy ją pod zimną wodą. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotujemy 4–5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę siekamy. Pomidor parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Fasolę dzielimy na 12 porcji. Każdą w miarę ciasno owijamy pośrodku plastrem boczku i spinamy z boku wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Pęczki fasoli owinięte boczkiem smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron 4–5 minut. Po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem, solą i listkami świeżego tymianku, mieszamy. Podajemy z grillowaną czosnkową ciabattą lub z pieczonymi w ziołach ziemniakami i z surówką albo jako ciepłą przystawkę.Źródło: Rewia