Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowana cukinia"
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 62
Pełna smaku sałatka, idealna do pracy lub na lekką kolację. Szparagi, rukola,...
Odsłon: 33
Przypominają omlety, ale są cieńsze, bardziej aksamitne i większe. Mowa o nal...
Odsłon: 1025
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser, który swoją historią sięga aż...
Odsłon: 28
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 62
Pełna smaku sałatka, idealna do pracy lub na lekką kolację. Szparagi, rukola,...
Odsłon: 33
Przypominają omlety, ale są cieńsze, bardziej aksamitne i większe. Mowa o nal...
Odsłon: 1025
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser, który swoją historią sięga aż...
Odsłon: 28
Składniki
Cukinię umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w 5-centymetrowe kawałki. Z jednej strony łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w małą kostkę.
Miąższ cukinii również pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj mięso, marchewkę oraz miąższ z cukinii, smaż 7-10 min. Wlej wino i duś 5 min.
Do mięsa dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, bazylię, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duś 5-7 minut. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone cukinie.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim cukinie. Wierzch posyp startym serem. Piekarnik na grzej do temp. 180°C. Wstaw naczy nie z cukiniami, piecz ok. 30 min. Podawaj ze świeżym pieczywem.
60 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie