Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane bakłażany"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 131
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 125
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 126
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 131
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 125
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 126
Składniki
Bakłażany umyj, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń część miąższu. Wydrążone warzywa i miąższ posyp obficie solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie bakłażany i miąższ opłucz wodą, by pozbyć się soli.
Cebulę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj.
Ryż ugotuj w osolonym wrzątku na sypko. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Włóż mięso i smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj miąższ bakłażana oraz pomidory. Smaż, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z ugotowanym ryżem.
Jogurt wymieszaj z roztrzepanymi jajkami oraz startym serem. Dodaj miętę lub oregano, dopraw solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wypełnij przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż bakłażany i zalej sosem jogurtowym.
Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie