Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane jajka w skorupkach"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 71
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 282
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5436
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 71
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 282
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5436
Składniki
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, włóż do zimnej wody, przestudź. Ostrym nożem przekrój jajka na połówki, uważając, by skorupki nie popękały.
Za pomocą małej łyżeczki wyjmij delikatnie ze skorupek żółtka oraz białka. Wydrążone skorupki odłóż. Białka oraz żółtka drobno posiekaj, przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozgnieć starannie widelcem.
Cebulę obierz, op łucz, a potem osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym i dro bno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj do masy jajecznej razem z przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem. farszu wymieszaj.
Natkę oraz szczypiorek opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Poszatkuj zioła dość drobno. Wsyp do jajek.
Na koniec wmieszaj śmietanę oraz 1-2 łyżki bułki tartej. Dopraw farsz do smaku solą i sporą szczyptą pieprzu. Nałóż do skorupek, wyrównaj wierzch. Na patelni rozgrzej resztę masła. Jajka obtaczaj w bułce, układaj ostrożnie (farszem do dołu) na patelni i smaż pod przykryciem 8-10 minut. Gorące jajka ułóż na półmisku. Ozdób rzeżuchą.Źródło: Świat kobiety