Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowane pieczone ziemniaki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 183
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 183
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Ponakłuwaj je widelcem. Każdy ziemniak ułóż na kawałku folii aluminiowej. Oprósz solą i obłóż plasterkami obranego czosnku. Zawiń w folię. Piecz około 50 min w 200 st.
W tym czasie oczyść grzyby. Opłucz je starannie, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Małe sztuki pozostaw w całości. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu rozgrzej masło.
Na rozgrzane masło wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj przygotowane grzyby. Oprósz łyżką majeranku. Smaż kilka minut, mieszając. Podlej 4-5 łyżkami wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Wlej śmietanę. Wymieszaj.
Boczek pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Ułóż na suchej patelni, usmaż na rumiano. Przełóż do rondla z grzybami, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z upieczonych ziemniaków odkrój wierzchy, ostrożnie wydrąż część miąższu. Nałóż farsz grzybowy. Resztę wylej na talerz. Ustaw faszerowane ziemniaki.
Czas ok. 70 min; porcja – 280 kcal, cena 2,60 zł.Źródło: Świat kobiety