Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowane pomidory"
Składniki
Pomidory umyć. Czubki odciąć, odłożyć. Część miąższu wydrążyć łyżką (delikatnie, by nie uszkodzić skóry), posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Do cebuli dodać mielone mięso, posiekany miąższ i pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat, przyprawy, zioła i cukier dla złagodzenia kwasu. Smażyć do wyparowania płynu.
Wydrążone pomidory napełnić farszem, przykryć odciętymi czubkami, umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Zapiekać ok. 15-20 minut (zależnie od wielkości pomidorów ) w 170oC.
Przed nałożeniem czubków możesz posypać pomidory startym żółtym serem. W wersji wegetariańskiej mięso zastąp soczewicą z puszki.
ok. 35 minutŹródło: Twoje Imperium