Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru pudru. Dodaj 2 łyżki masła i łyżkę spirytusu. Utrzyj.
Mąkę wymieszaj ze śmietaną i masą z jajek i masła. Wsyp szczyptę soli. Zagnieć ciasto, a potem wałkiem. Proces ucierania najlepiej by trwał niemniej niż 15 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj, potnij na prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrób wzdłuż nacięcie o długości 3 cm. Lekko rozciągnij prostokąt, by otwór się poszerzył, przez nacięcie przełóż koniec paska i ponownie pociągnij, by faworek przybrał podłużny kształt.
Olej rozgrzej w rondlu. Wkładaj faworki na tłuszcz. Smaż po obu stronach. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Posyp cukrem pudrem.