Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i ocet.
Dobrze wymieszaj wszystkie , a następnie zagnieć ciasto na ścisłą masę.
Ciasto ubij parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając i odłóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek i pokrój nożem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm.
W każdym pasku zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryj je czystą, lekko wilgotną ściereczką.
Ciastka smaż na złocisty kolor (nie kładź na zbyt mocno rozgrzany tłuszcz).
Osączone z tłuszczu, posyp cukrem pudrem zmieszanym z wanilią. Czas przygotowania: 65 minut 60 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień