Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Ponadto:
radełko do wykrawania faworków, papierowe ręczniki do osączenia tłuszczu.
Mąkę przesiej na stolnicę, połącz ją delikatnie ze śmietaną. W zagłębienie w mące dodaj żółtka, proszek do pieczenia, spirytus oraz szczyptę soli. Nożem posiekaj wszystkie , a następnie zagnieć je dokładnie tak, jak na makaron lub pierogi.
Dokładnie wyrobione ciasto (powinno być spójne i gładkie) wybijaj mocno wałkiem. Złóż je na pół i znów wybijaj wałkiem. Czynność składania i wybijania powtarzaj kilkakrotnie (wybijanie powinno trwać ok. 15 minut). Następnie odłóż ciasto na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij z lodówki, odkrój porcję ciasta i rozwałkuj ją na bardzo cienki placek. Radełkiem wycinaj fantazyjne kształty lub zwykłe prostokąty z przecięciem na środku i zawijaj je jak klasyczne faworki.
Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor z obu stron. Nie wkładaj ich do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu. Wyjmuj je z tłuszczu ostrożnie łyżką cedzakową. Uważaj, aby się nie poparzyć. Układaj je na papierowym ręczniku, aby osączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.
65 minut Porcja (10 dag): 495 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie