Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faworki luksusowe"
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 280
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 668
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 280
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 668
Składniki
Do przesianej mąki dodaję sól, łyżeczkę cukru wanilinowego, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagniatam ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i wyrabiam je tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie zbijam przez kilka minut wałkiem.
Rozwałkowuję ciasto bardzo cienko, kroję na paski o wymiarach ok. 3x8 cm, a potem przecinam w środku i przewijam z jednego końca.
Rozgrzewam tłuszcz, smażę faworki z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjmuję, osączam i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.Źródło: Kobieta i życie