Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faworki na koniaku"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i koniakiem. Dodaj śmietanę oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrób gładkie ciasto. Następnie obij je drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkowuj je partiami na jak najcieńsze placki (do podsypywania używaj jak najmniejszej ilości mąki). Placek pokrój wzdłuż na 3 cm paski, a potem w poprzek, by uzyskać 15 cm kawałki.
Na środku każdego zrób pionowe nacięcie. Poprzewijaj przez nie końce, żeby powstały faworki. Wrzucaj je na głęboki tłuszcz i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj