Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche faworki z mascarpone to mój ulubiony, karnawałowy smakołyk. Wychodzą cudownie napowietrzone. Dzięki dodatkowi serka mascarpone długo zachowują swoją świeżość i smak. Można się nimi cieszyć nawet przez kilka dni.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 991
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 268
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 991
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 268
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Do miski przekładamy serek mascarpone, wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, sól i wódkę. Składniki mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Dwa boki składamy do środka, ponownie rozwałkowujemy ciasto i składamy do środka boki. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na faworki z lodówki, dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek, z którego następnie wycinamy podłużne paski o szerokości około 2,5 cm oraz długości około 12-15 cm. W każdym prostokącie robimy pionowe nacięcie o długości około 3-4 cm. Przez naciętą dziurkę przewlekamy jeden koniec ciasta.
Tak przygotowane faworki smażymy z obu stron do zrumienienia na głębokim tłuszczu rozgrzanym do koło 180 stopni.
Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Przed podaniem faworki posykujemy cukrem pudrem.