Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka w sosie porzeczkowym"
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 343
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 53
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 343
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 53
Składniki
Czas przygotowania: 90 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 285 kcal. Cena porcji: 5,65 zł
Filet z piersi indyka starannie umyj i osusz. Obierz ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę lub drobno posiekaj. Tak przygotowany czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i majerankiem, a następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Zawiń je w folię aluminiową i pozostaw na 2–3 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, włóż zamarynowane mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż indyka do brytfanki. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij cebulę. Wlej wino.
Doprowadź do wrzenia, po czym przelej do brytfanki z mięsem. Pieczeń przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.
Przygotuj sos porzeczkowy: masło rozgrzej na patelni, dodaj mąkę i rozetrzyj na gładką masę. Zasmaż na złoty kolor. Do zasmażki cienkim strumieniem wlej bulion i mieszając, zagotuj.
Dodaj konfiturę. Przypraw solą, wymieszaj. Mocno podgrzej. Filet pokrój na porcje. Podawaj polany sosem porzeczkowym.Źródło: Tina