Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Filet zapiekany z kapustą"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8854
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 197
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 459
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8854
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 197
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 459
Składniki
Kapustę myję, osuszam, drobno szatkuję. Cebule obieram, kroję w piórka i szklę na łyżce oleju. Boczek kroję w kostkę. Mięso dzielę na kotlety, lekko rozbijam je przez folię. Każdy oprószam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawiam.
Duże naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą masła. Na dnie układam młodą kapustę i posypuję ją posiekanym koperkiem, następnie podsmażoną cebulą i połową boczku.
Na warzywach z boczkiem układam przygotowane mięso. Kotlety smaruję majonezem. Śmietanę kremówkę mieszam z keczupem i mąką (jeśli śmietana jest gęsta, to mąkę pomijam). Masą śmietanową zalewam mięso w naczyniu. Wierzch posypuję drobno startym żółtym serem i resztą boczku. Piekę około godziny w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się wcześniej spiekać, przykrywam naczynie.Źródło: Tina