Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Florentynki"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
Kandyzowane wiśnie oraz rodzynki drobno posiekaj. Do rondelka włóż margarynę lub masło, roztop. Wsyp cukier, mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmij z ognia, wlej śmietankę, wymieszaj. Lekko przestudź. Do miski wsyp mąkę, posiekane wiśnie, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz płatki migdałowe, wymieszaj. Dodaj przestudzoną zawartość rondelka, wszystko dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj po 1 łyżce masy i układaj na blasze, formując okrągłe ciasteczka (można do tego użyć metalowej foremki bez dna). Między ciasteczkami zachowaj spore odstępy, gdyż trakcie pieczenia trochę się rozpłyną. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Ciasteczka wyjmij z piekarnika. Gdy będą jeszcze gorące, możesz poprawić nieco ich kształt używając noża (gorąca masa będzie łatwo się formować). Ciasteczka ostudź.
Połamaną czekoladę włóż do szklanej lub metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Gładką stronę ciasteczek posmaruj roztopioną czekoladą i za pomocą widelca zrób fale na jej powierzchni. Odłóż, by czekolada zastygła.
40 minut Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie