Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęś zatorska z sałatką fasolowo- -kapuścianą"
Polecam.
Odsłon: 101
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 53
Sycąca sałatka z niewielu składników, która zachwyca smakiem. Możesz przygoto...
Odsłon: 333
Zamiast pizzy proponujemy przygotować podpłomyk na bazie ciasta chlebowego. T...
Odsłon: 979
Polecam.
Odsłon: 101
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 53
Sycąca sałatka z niewielu składników, która zachwyca smakiem. Możesz przygoto...
Odsłon: 333
Zamiast pizzy proponujemy przygotować podpłomyk na bazie ciasta chlebowego. T...
Odsłon: 979
Składniki
Natrzyj gęś solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka), a następnie delikatnie włóż ją do brytfanki i do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240 st. C) na 35 minut. Obniż temperaturę do 180 st. C i piecz 3 godziny (teoretycznie powinno się ją piec tyle godzin, ile kilogramów waży, ale zwykle jest gotowa szybciej).
Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku, żeby doszła. Podbieraj chochelką 0,5 l płynnego smalcu z brytfanny. 2. Zrób sałatę. Obierz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj, podobnie białą cebulę.
Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę. Dodaj sporo pieprzu i wreszcie – sekret wybornego smaku! – całość zalewamy gorącym tłuszczem z gęsi obficie, żeby aż ociekała.
Serwuj gęś obłożoną sałatką na półmisku. Jest to najlepsze połączenie, jakie znają ludzkie dzieje. Do kieliszków koniecznie trzeba wlać łąckiej śliwowicy, a wtedy biesiadnicy dostąpią stanu łaski...Źródło: Olivia