Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry czekoladowe możemy podać z lodami, bitą śmietaną, owocami, konfiturą, cukrem pudrem lub dowolnym sosem owocowym.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 244
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 244
Składniki
Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, podgrzewając około 5 minut. Następnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W średniej wielkości misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wanilią. Mieszając delikatnie łączymy z czekoladą. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Pośrodku robimy wgłębienie, następnie wlewamy masę czekoladową. Mieszamy trzepaczką, aż w cieście pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki. Olejem za pomocą pędzelka smarujemy płytki gofrownicy, którą rozgrzewamy około 8 minut. Na środek gofrownicy wlewamy porcję ciasta, delikatnie rozprowadzamy szpatułką. Zamykamy gofrownicę po około 30 sekundach gofrownicę odwracamy na drugą stronę, po upływie kolejnych 30 sekundach czynność powtarzamy. Pieczemy około 3-4 minuty aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący. Gofry wyjmujemy na pomocą drewnianego widelca Dezal i układamy na drucianej kratce na 1 minutę, aby nabrały chrupkości.