Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki jarskie"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1088
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11228
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1088
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11228
Składniki
ok.65 minut
Kapustę umyć, oczyścić z brzydkich liści, wyciąć głąb. Główkę gotować 5 min w osolonym wrzątku, ostrożnie wyjąć, wystudzić, oddzielić liście. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, połowę udusić z pomidorami, doprawić do smaku.
Ryż opłukać. W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, lekko osolić, wsypać przepłukany ryż. Dodać 1 łyżkę oleju, zagotować, przykryć szczelnie pokrywką, zmniejszyć płomień, gotować, aż wchłonie wodę. Wymieszać z groszkiem i zeszkloną cebulą.
Na liściach rozkładać po 1,5 łyżki farszu. Zwijać jak tradycyjne gołąbki, układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju. Zalać sosem z duszonej cebuli i pomidorów. Gołąbki zapiekać 20-30 min w 180oC.Źródło: Twoje Imperium