Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gołąbki w winogronowych liściach"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6643
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 325
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6643
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 325
Składniki
ok. 45 minut
Ryż opłukać na sitku, przesypać do garnka. Zalać 350 ml posolonej wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 minut. Rodzynki i żurawinę przelać na sitku wrzątkiem. Dorzucić do ryżu tuż przed końcem gotowania.
Migdały grubo posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso mielone. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę garam masala. Masę mięsną przyprawić solą i pieprzem. Ryż z bakaliami wymieszać z mięsem.
Liście winogron rozłożyć. Na środku każdego położyć porcję nadzienia. Dwa przeciwległe brzegi każdego liścia zawinąć do środka. Potem liście zrolować, formując gołąbki. Pokroić je na połówki. Ułożyć na półmisku.
Udekorować marynowanymi paprykami, oliwkami, plasterkami cytryny oraz posiekanymi migdałami. Serwować np. z ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym.Źródło: Życie na gorąco