Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki z pęczaku i grzybów"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1710
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1710
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Składniki
Ugotuj w lekko osolonych 2 l wody grzyby, które moczyły się przez całą noc. Następnie odcedź, ale wywar zachowaj. Zalej pęczak 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
Usuń głąb z kapusty i włóż go do wielkiego gara pełnego wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 10 minut. Następnie oddziel od siebie liście kapusty np. za pomocą dwóch drewnianych łyżek, odrywając liść po liściu. Z liści odetnij twarde zgrubienia.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. Następnie pokrój grzyby. Do przestudzonego pęczaku (aby jajko się nie ścięło) dodaj cebulę, grzyby, jajka. Dopraw dobrze solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Napełnij każdy liść farszem i zwiń ciasno.
Na dno szerokiego rondla włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty i ułóż na nich gołąbki. Zalej je resztą grzybowego wywaru.
Gołąbki powinny być przykryte w 3/4. Jeśli trzeba, dolewaj wody, pilnując, by wywar był słony.
Przykryj rondel i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Możesz też postawić na małym ogniu. Całość duś godzinę.Źródło: Olivia