Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gotowana babka z karmelem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8930
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 200
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 466
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8930
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 200
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 466
Składniki
Czas przygotowania: 180 minut. Poziom: średni.
Masło, cukier, mąkę, jaja zmiksuj na puszystą masę. Wmieszaj skórkę, orzechy i rodzynki. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do polowy formy). Gotuj 2 godziny na wolnym ogniu.
W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Wyjmij z garnka. 30 minut przed końcem gotowania babki przygotuj sos. Wsyp cukier do rondelka, wlej 150 ml zimnej wody.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Rondel zdejmij z ognia i dodawaj po kawałku zimnego masła (uwaga, bo będzie pryskać), aż sos będzie gęsty i gładki. Dolej whisky ze śmietanką i gotuj 1-2 minuty. Babkę wyjmij na półmisek, polej sosem karmelowym. Podawaj.Źródło: TV14