Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w wiśniowej glazurze z lodami"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 8
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 8
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 2,50 zł
Gruszki obieramy, gniazda nasienne wydrążamy, owoce skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Sok wiśniowy wlewamy do płaskiego rondla, dodajemy brązowy cukier i szczyptę cynamonu, całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Do syropu wkładamy połówki gruszek. Gotujemy 15 minut uważając, żeby owoców nie rozgotować. Gruszki wyjmujemy, a syrop gotujemy na wolnym ogniu.
Gdy zgęstnieje, ponownie wkładamy do niego owoce. Studzimy. Gruszki podajmy na zimno lub podgrzane, z lodami, udekorowane sezonowymi owocami i orzechami, polane syropem.Źródło: Rewia